echomaterico

Posts Tagged ‘parametric landscape’

PCUBE

Parametric Photovoltaic Pavilion

PCUBE (Parametric Photovoltaic Pavilion)

Lo sviluppo impetuoso che sta coinvolgendo le energie rinnovabili ha reso elementi come i pannelli fotovoltaici un elemento comune del paesaggio. E’ cruciale pertanto la ricerca di modelli di integrazione spaziale avanzati e di esempi positivi che stimolino una sensibilità nuova verso questo tema.

PCUBE  é il risultato della volontà di integrare le energie rinnovabili in un oggetto di grande qualitá architettonica e spaziale. Il progetto di questo padiglione si propone imbastendo un progetto aperto, partendo proprio dall’analisi degli elementi tipici [industrializzati] delle attuali prassi nel fotovoltaico. Infatti, attraverso l’uso di tecniche avanzate di progettazione digitale è stato possibile implementare grandi quantità di informazioni e dati ambientali nel progetto, superando schemi rigidi e semplificati del comune operare. Il design del Pcube è basato su un modello geometrico parametrico, che permette l’adattamento della forma del padiglione alle necessità spaziali e programmatiche del sito di installazione. Il modello parametrico permette poi di disporre i pannelli fotovoltaici di copertura tenendo conto dei cicli solari diurni ed annuali. Questi, infatti, possono essere posizionati ad orientamento costante di 30 gradi o ad orientamento variabile, entro intervalli computati per una migliore produzione energetica. Il modello digitale permette di simulare la produzione energetica del padiglione e lo studio degli ombreggiamenti, consentendo così di ottimizzare la disposizione dei pannelli.

PCUBE night view

Il PCUBE è progettato per la fruizione aperta di atmosfere piacevolmente allestite, accoglienti, di notevole qualità spaziale ed impatto identitario e comunicativo: info-point, mostre itineranti sulle energie rinnovabili, ristoranti, lounge bar, stabilimenti balneari, hotel, spazi relax, etc.

Il progetto e’ stato reso possibile dalla collaborazione con l’Impresa costruttrice FAI Impianti, OFFICINA CREATIVA, Soc. Coop. Sociale e a Nitens, spin-off dell’ Università del Salento.

L’installazione è stata presentata presso la 72° Fiera del Levante a Bari e continuerà un percorso itinerante che la porterà nelle piazze di diverse citta’. Ad ogni tappa si arricchirà di eventi ed esperienze, con tecniche e modi d’uso innovativi. Il prossimo appuntamento a Lecce.

Credits:

Manufacted Architecture, 2008

Progetto: Fabiano Spano

Consulenti: Berardo Matalucci, Enrico Crobu

Ditta: FAI Impianti

Supporto: OFFICINA CREATIVA – Soc. Coop. Sociale, NITENS

Superficie: 48 mq

Superficie Fotovoltaica: 30.4 mq

Potenza Installata: 4.37 kWp

Energia Prodotta Stimata: 6118 kWp annui

Struttura: tubolare metallico

Illuminazione: led RGB a basso consumo

Ecotectonic Village

The project focuses on the development of a housing system based on an adaptive ecosystem approach, on principles of environmental sustainability and energetic self-sufficiency. The impact of inhabit the ecosystem is defined by a complex (evolutionary) organization.

The model, identifying emerging phenomena, is structured through three complementary non-hierarchical moments:

1) Strategic, defined by inductive indications and criteria that structure the procedures;

2) Proto-typical, in which are defined dynamic associations between cyclic model-machines and manipulation of inputs and outputs;

3) Testing, advanced through the measurements of expected performances that calibrate the strategy and improve the prototypes.

The simultaneous coordination of these moments open the possibility to constitute an intelligent organism that explore different scenarios thought the incorporation of heterogeneous conditions.

In the specific case, the strategic starting point is the consideration of the symbiotic dynamics of the lichens that are based on two processes that are common to most of the ecosystems: photosynthesis and fermentation. The first one has been associated to the procedures of the plants while the second to the human actions that were targeted to be extremely connected to the natural and artificial life cycle.

The biological dynamics become the basis for the prototypes definition and developed through the experimentation of different machines:

1_ study of the symbiotic interaction between algae and yeasts, to understand the property of interaction and the quantities involved in the fermentation and photosynthetic processes;

2_ implications of field effect between different organisms;

3_ implementation of a geometric system and the study of these dynamics in model scale and territorial scale;

4_ association of a proper geometry to the dynamics of symbiosis and to the housing and cultivation program in the housing scale.

The house unit is divided, according to the symbiotic principle, in two fields: the lower part is dedicated to the fermentation process, related to the decomposition of organic waste of plants, digestion of waste and production of biogas. The upper one is dedicated to photosynthesis, plant growing, water collection and storage.

Every single house works as a complete unit, that organize internal cycles of re-uses and mutual benefits, both optimized for the natural and human life. Furthermore that unit operate to threat the biological and organic waste as natural regenerator of degraded soils, typical of the specific selected area. This means that the units operate thought a changing natural footprint that is determining the “life” of the architectural manufacture itself.

Because more is the quantities produced and consumed (Co2, O, waste, water) more is the space occupied, the proliferation of the units offers an important social experience. In fact, the social meaning of “property” is now shifted to a cooperation-property, where it is not the actual perimeter that define it, but the complex amount of activity that you do on it. The continuous negotiation among the inhabitants it directly translated to effect on the environment in terms of adsorption (+) and consumption (-), but also a specific spatial configuration that derives from this balance.

Credits:

Concept Design at IAaC

Institute of Advanced Architecture of Catalunya

Master of Advanced Architecture 2006-7

project of Berardo Matalucci and Fabiano Spano

tutor: Jorge Godoy Roman