echomaterico

Posts Tagged ‘parametric architecture’

redundant smoke – A Room For London

A Room for London, coincidentally must be developed on a roof, and being on top of things means a lot.

Means having a broader view, having an intuition and the possibility to look beyond the ordinary, that’s the whole idea for the experience (software) and obviously for the building (hardware). And in the event of facing the ordinary, this appears transformed, challenging, interesting.

Redundant smoke, is such a thing possible?

It is, both figuratively and physically. Smoke’s ability to diffuse in the environment and its lightness, are there to grasp, made tangible while floating over the city’s landscape. In material terms, Aerogel represents the ability of capturing a gas “constraining” and making it tangible into a solid object. Aerogel is a material that consists mainly of air (95%) trapped inside a nano-pores structure of silica particulate. Having among its major components air, the material outperforms other materials in terms of thermal and acoustic insulation, structural capabilities, and lightness, diffusion of light, view and experience.

The room is designed as a gradual procession of experiences, from the outside terrace, to the internal space, and ultimately to the room, floating over the city, with a radial view of its surroundings.

Environmental approaches

Aerogel allows very good quality of diffused natural light reducing the use of electricity in daylight conditions. Lighting in dwellings accounts for 20-30% of the overall energy consumption.

We tried to focus the project strategy on simplicity: manual mechanism and passive techniques are widely used to reduce the overall building energy consumption for heating/cooling/lighting. The building performances we found most appropriate for London climatic conditions are based on extreme internal insulation panels (Aerogel) with heavy thermal mass mainly located into the floor slab and in partitions.

The thermal mass helps to stabilize the indoor temperature, absorbing and collecting the excess of heat during the day and releasing it during the night when indoor temperature is likely to drop. Internal insulation panels (made out of pure Aerogel) prevent heat losses during the night.

The building is oriented along the north-south axis. This expedient reduces the south facing glazed area.

Materiality

Assembling the components with the technique of vacuum allows a DRY setup of materials, that are tightened up together by the atmospheric pressure. In this way facade clusters are fabricated minimizing machinery and there is no waste of material during the construction process. In fact after the life-cycle of the building components will be disassembled.

Every material will go back to its initial status, facilitating re-usage.

In this way the carbon footprint of the building is drastically reduced.

CREDITS:

TEAM LEADER: Berardo Matalucci

PRINCIPALS:Fabiano Spano, Enrico Crobu

COLLABORATORS: Guillermo I. López Domínguez, Carmine Leone

Location: London, UK

Year: 2010

Type of commission: Design Competition

Promoted by: Living Architecture and Artangel

Re/current Stream // Sukkah City

Sukkah City competition is a unique challenge, not only for its particular set of guidelines, but because of the sensibility, frailness and delicacy of such an object in the context of a contemporary city like New York. Re/current stream must refer to a temporality and lightness in which materiality emphasizes things rather than explicitly portraying them.

Sukkah City Design CompetitionSukkah City Design Competition

The project is made out of two and half walls, that become a permeable surface marking a transition, but never completely isolating the interior from the rest of its context, since its also this condition the one enhancing the idea of transition, confronting and internal temporary condition with an external journey.

Walls are made out of vertical wooden ribs (pointing upwards to the sky). In the base, these get denser to incorporate part of the program. In plan the project has a triangular shape, that allows the vertical ribs to be oriented into different angles, which modifies the views in and out of the Sukkah. The rib structure is reinforced with tubes running horizontally across the ribs and filled with luminescent fluid. The roof structure is made out of wooden leaves and covered with reed.

Re/current stream should be coherent, so instead of constructing in a traditional sense, we plan to print all the pieces, from files into the material with the aid of digital tools. These pieces will be cut and transported to Union Square where they’ll be assembled, making this process (and that of disassembly) faster and safer.

Sukkah City Design Competition

Sukkah City Design Competition

Sukkah City Design Competition

Sukkah City Design Competition

Credits:

Competition, 2010

Union Square, New York, NY

Design Team:
Berardo Matalucci, Guillermo Ivan Lopéz Dominguez

Laboratori Artigianali MdM

Laboratori Artigianali MdM

La vallata del fiume Vomano descrive un sistema di quinte sceniche che abbraccia il massiccio del Gran Sasso, le colline di valle e la foce al mare. La relazione fra edificato e campagna rappresenta la chiave di progettazione dei laboratori artigianali MdM, che concludono il piano di lottizzazione contiguo al borgo di Torre San Rocco, ai piedi della collina Col Morino.

Il corpo principale registra tale dualismo, incastrando una quinta scenica che abbraccia la collina, mentre il portico si struttura come un volume aperto verso la piana coltivata. Si é ricercato un dualismo materico molto deciso accostando il cemento liscio alla lamiera metallica ondulata: il fronte settentrionale si protegge ermetico dalle intemperie, mentre quello meridionale é inciso parametricamente dalla luce, sposando comfort illuminotecnico e dialogo con il paesaggio. Ad occidente, il fronte divide la presenza con la viabilità di zona; ad est si colora con il coltivato, attraverso l’uso del policarbonato alveolare semitrasparente. Perché anche con la luce artificiale i laboratori possano risuonare con la vallata.

Laboratori artigianali MdM - vista dal piazzale di ingresso

Laboratori artigianali MdM - vista dalla strada panoramica

Laboratori artigianali MdM

Laboratori artigianali MdM - vista dalla piana

Laboratori artigianali MdM - prospetto Est

Laboratori artigianali MdM - Variazioni Parametriche

Laboratori Artigianali MdM - dettagli

Laboratori Artigianali MdM - dettagli

Laboratori Artigianali MdM - dettagli

Laboratori Artigianali MdM - interni

CONTINUA/MORE ///

crediti:

progettista e D.L: Berardo Matalucci

consulente illuminotecnica: ing. Alfonso Pezzi

committenti: EDIM Costruzioni Meccaniche di Di Marzio Alfredo, Oleificio Matalucci Ortenzia

sito: Zona Artigianale Torre San Rocco, Pineto, TE

progetto: Febbraio 2008

superficie coperta complessiva: 1340 mq

costo complessivo: 550.000 €

impresa costruttrice: Edilvanni s.n.c. di Raffaele Vanni & Co.

policarbonato: Rodeca GmbH, Ansa Termoplastici s.r.l. concessionaria Italiana

pannelli esterni: Italpannelli s.r.l.